Events

Bjork Alternative

Разгледай събитието

Проектът Bjork Alternative на Мила Михова (сопран) и Николай Стойков (пиано/клавесин/челеста) отблеязва по специален начин исландската поп икона Бьорк като композитор. Концертът представя някои от най-популярните ѝ авторски песни, в аранжимент за оперна певица и старинни инструменти. Автори на аранжиментите са самата Бьорк и дългогодишния ѝ музикален партньор и продуцент Йонас Сен. Оголени от традиционните за музиката на Бьорк електроника, звукови ефекти и авангардна визуална среда, песните придобиват особено театрална форма на камерни пиеси, а при смяната на инструментите, те се движат от бароково, през класическо до късно романтично звучене. До този момент тази версия е изпълнявана много малко пъти, но от забележителни музиканти като исландската оперна певица Asgerdur Juniusdottir и американската супер дива Рене Флеминг. За първи път в България този проект е представен от Мила Михова и Николай Стойков през 2018 г в рамките на фестивала ppIANISSIMO. В предстоящия концерт ще бъде представена обновена програма с допълнителни произведения, включващи някои от най-ранните творби на Бьорк, които е композирала на 12-годишна възраст, както и неипълнявани в този формат досега нейни песни. Билети може да закупите от тук:

Детско музикално утро с композитора Андрей Дреников

Разгледай събитието

Мили дечица и родители, Очакваме ви с много любов да попеем и да поиграем с детските песни на Андрей Дреников на 23 юни, неделя, от 11 часа в зала "Оборище 5" . Ето какво споделя Андрей Дреников: "В тази сграда прекарах най-щастливите години от живота си като ученик по цигулка в старото Държавно музикално училище. В залата, в която ще пея и свиря за вас, съм участвал в десетки продукции, изнасял съм концерти като солист или заедно с моя квартет "Дреников". Тази година се навършват 50 години, откакто завърших училище, но спомените като че ли оживяват между тези стени. Останах верен на цигулката и по време на следването си, но все по-често се изкушавах сам да пиша музика. И така тръгнах по друг път - пътя на композитора. Написал съм музика за стотици спектакли за деца и възрастни в куклени и драматични театри в цяла България. Но моята любима публика са децата. И тъй като съм пеещ композитор, най-вълнуващи за мен са моите срещи с публиката на живо. Ще разиграем някои от популярните ми песни като "Балонче", ще танцуваме с "Лили, късата поличка", ще построим влакче, ще се опитаме да приспим "Нашето бебе". Ще бъде забавно и за малки и големи." Ще ви очакваме!! _____________________ Билети на касата на зала "Оборище 5" Цена: 10 лв.


CONNOR BROTHERS официално откриване с подкрепата на RANGE ROVER EVOQUE

Разгледай събитието

БРИТАНСКА СРЕЩА НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ЗАЛА ОБОРИЩЕ 5 Деница Атанасова - Гергова и новият Range Rover Evoque избраха изложбата на Connor Brothers, за да обявят новото си партьорство От 14-ти юни до 30-ти юли, Галерия и зала “Оборище 5” показва за първи път в България самостоятелна изложба на Тhe Connor Brothers. Селектирани са 20 оригинални творби на хартия, за създаването на които са използвани ситопечат, маслен пастел, смесени акрилни техники, ръкописни намеси, колажи и др. Българската публика ще види голямоформатни творби от последната година: Conformity Is The Last Refuge, I Don’t Care What Anybody Says About Me, и съвсем новите I Know I’m Paranoid, The First Thing I Do In The Morning, Call Me Anything But Ordinary и далата заглавието на изложбата: Maybe It’s Not About A Happy Ending – направо от студиото на художниците в Лондон. Селекцията е направена специално за представянето на Тhe Connor Brothers  в София. Изложбата на The Connor Brothers се случва в България и със специалната подкрепa на RANGE ROVER EVOQUE, които по време на изложбата ще представят своя нов феноменален автомобил за града. Изискан и прецизен екстериорен дизайн, изпипани до съвършенство елементи и изключително внимание към детайлите ви пренасят в оазис по средата на забързания град. Вечният британски стил среща модерните форми, за да представи своята концепция за съвремнния начин на живот. В рамките на Maybe It’s Not About A Happy Ending, Maybe It’s Аbout The Story, Галерия и Зала “Оборище 5” ще представи и творби на други световноизвестни имена в съвременното британско изкуство, сред които Деймиън Хърст, Марк Куин и Сър Питър Блейк.


Музика композирана в нацистките концлагери – Филм и Концерт, 10.04 от 18ч.

Разгледай събитието

Музика композирана в нацистките концлагери - Филм и Концерт, 10 април от 18ч. "МАЕСТРО - В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА" Италия, Франция (2016) 74 мин. режисьор Александер Валенти. В Барлета, малко градче в Южна Италия, един мълчалив, но решителен герой съживява една цяла история на забравената музика. В продължение на повече от 20 години професионаленият пианист Франческо Лоторо обикаля из Европа, за да открие и запише музика, сътворена тайно в концентрационни лагери по време на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той успява да открие повече от 4000 партитури, сред които симфонии, опери, народни песни, литургии, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника. Специални гости на събитието ще бъдат режисьора на филма Александер Валенти и главния герой на филма Франческо Лоторо, който ще изпълни произведения, писани в нацистките лагери на смъртта. Партньори на събитието са Държавен културен институт към Министъра на външните работи и Организация на евреите в България „Шалом” Билети на касата на Галерия Оборище 5. Събитието се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община