Events

Дивертименто „Музиката и книгите“ 16.02. от 12ч.

Разгледай събитието

Дивертименто "Музиката и книгите" 16.02. от 12ч. Заповявайте на детски образователен концерт от програмата на " Дивертименто - музикални развлечения за деца от всички възрасти" - "Да си говорим за музиката и книгите". Всяка от програмите разказва за музикалните инструменти - техния произход и връзката им с ежедневието ни. "Да си говорим за музиката и книгите" ще пренесе децата в невероятния свят на приказките и безкрайното въображение, а музиката, съпровождаща историите, ще докаже, че за една история не са необходими думи - понякога е достатъчно да чуеш мелодията, за да си представиш всичко! Автори и участници в програмата: Грациела Панайотова- продуцент, сценарист, цигулар; София Радилова- продуцент, виолончелист; Младен Тасков- автор на аранжиментите, пианист; Цветомир Попов- мултимедия, Даниела Йорданова- водещ. Билети на касата на зала Оборище 5. Цени на билетите: деца 10 лв./ възрастни 12 лв. Очакваме ви с нетърпение!

Музика композирана в нацистките концлагери – Филм и Концерт, 10.04 от 18ч.

Разгледай събитието

Музика композирана в нацистките концлагери - Филм и Концерт, 10 април от 18ч. "МАЕСТРО - В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА" Италия, Франция (2016) 74 мин. режисьор Александер Валенти. В Барлета, малко градче в Южна Италия, един мълчалив, но решителен герой съживява една цяла история на забравената музика. В продължение на повече от 20 години професионаленият пианист Франческо Лоторо обикаля из Европа, за да открие и запише музика, сътворена тайно в концентрационни лагери по време на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той успява да открие повече от 4000 партитури, сред които симфонии, опери, народни песни, литургии, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника. Специални гости на събитието ще бъдат режисьора на филма Александер Валенти и главния герой на филма Франческо Лоторо, който ще изпълни произведения, писани в нацистките лагери на смъртта. Партньори на събитието са Държавен културен институт към Министъра на външните работи и Организация на евреите в България „Шалом” Билети на касата на Галерия Оборище 5. Събитието се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община

Диалог с Милчо: Любо Денев свири Левиев, 24.04. от 19ч.

Разгледай събитието

  В памет на Милчо Левиев Любомир Денев решава да направи този концерт като поклон пред големия музикант и вдъхновител на няколко поколения български джаз-музиканти, сред които е и самият Любо Денев. Програмата е съставена от емблематични за неговото творчество джаз-теми като Пасакалия, Студия, Блус в 12, Павана, Криво Садовско и др., както и импровизации върху теми на неговия учител Владигеров и оригинални композиции на Денев, вдъхновени и повляни от музиката на Милчо. За Любо Денев името Левиев е символ на българския джаз, той е човекът, показал верния път за развитие на тази музика у нас по един талантлив, оригинален и неповторим начин и то във време, пълно със спъващи бариери – политически, естетически и общокултурни… Ранното развитие на Любо Денев като музикант е силно повлияно от личността на Милчо Левиев – композитор-откривател, виртуозен пианист- импровизатор и бунтар. Билети: 20 лв./10 лв пенсионери, ученици и студенти Залата е без места. В скоро време билети ще могат да се купуват и онлайн. Заповядайте на 24-ти април от 19 ч. в зала Оборище 5!