Events

Музика композирана в нацистките концлагери – Филм и Концерт, 10.04 от 18ч.

Разгледай събитието

Музика композирана в нацистките концлагери - Филм и Концерт, 10 април от 18ч. "МАЕСТРО - В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА" Италия, Франция (2016) 74 мин. режисьор Александер Валенти. В Барлета, малко градче в Южна Италия, един мълчалив, но решителен герой съживява една цяла история на забравената музика. В продължение на повече от 20 години професионаленият пианист Франческо Лоторо обикаля из Европа, за да открие и запише музика, сътворена тайно в концентрационни лагери по време на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той успява да открие повече от 4000 партитури, сред които симфонии, опери, народни песни, литургии, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника. Специални гости на събитието ще бъдат режисьора на филма Александер Валенти и главния герой на филма Франческо Лоторо, който ще изпълни произведения, писани в нацистките лагери на смъртта. Партньори на събитието са Държавен културен институт към Министъра на външните работи и Организация на евреите в България „Шалом” Билети на касата на Галерия Оборище 5. Събитието се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община

Диалог с Милчо: Любо Денев свири Левиев, 24.04. от 19ч.

Разгледай събитието

  В памет на Милчо Левиев Любомир Денев решава да направи този концерт като поклон пред големия музикант и вдъхновител на няколко поколения български джаз-музиканти, сред които е и самият Любо Денев. Програмата е съставена от емблематични за неговото творчество джаз-теми като Пасакалия, Студия, Блус в 12, Павана, Криво Садовско и др., както и импровизации върху теми на неговия учител Владигеров и оригинални композиции на Денев, вдъхновени и повляни от музиката на Милчо. За Любо Денев името Левиев е символ на българския джаз, той е човекът, показал верния път за развитие на тази музика у нас по един талантлив, оригинален и неповторим начин и то във време, пълно със спъващи бариери – политически, естетически и общокултурни… Ранното развитие на Любо Денев като музикант е силно повлияно от личността на Милчо Левиев – композитор-откривател, виртуозен пианист- импровизатор и бунтар. Билети: 20 лв./15 лв пенсионери, ученици и студенти Залата е без места. Билети на касата на зала Оборище 5. Заповядайте на 24-ти април от 19 ч. в зала Оборище 5!

Beethoven Sonatas/Dimov-Penchev, 20.03. от 19ч.

Разгледай събитието

Скъпи приятели, в годината на Бетовен ще имате възможността да чуете всичките му сонати за цигулка и пиано в зала "Оборище 5" в изпълнение на: Иван Пенчев (цигулка) и Димо Димов (пиано) Програма на концерта: . соната № 1 ре мажор, opus 12 (1798), посветена на Антонио Салиери . соната № 5 „Пролетна” фа мажор, opus 24 (1801), . соната № 7 до минор, opus 30 (1802). Билетите са в продажба на касата на зала "Оборище 5". Цени: 20 лв./ 15 лв. пенсионери/5 лева ученици и студенти в НМУ "Любомир Пипков" и Консерваторията.

Дивертименто „Кой стои зад музиката?“, 21.03. от 12ч.

Разгледай събитието

Скъпи приятели, Очакваме ви на следващия концерт за деца от цикъла „Дивертименто” - “Кой стои зад музиката” на 21.03.2020 г. от 12 ч. в зала „Оборище 5“. Ще ви разкажем за възникването и развитието на музикалните професии, “невидими” в завършеното музикално произведение, представено при концертно изпълнение или аудио запис. Това са професии като лютиер, композитор, аранжор, музикален педагог, тонрежисьор. “Кой стои зад музиката” обяснява ролята и значението на всеки от многобройния екип от професионалисти, които участват в създаването на музиката. Редуват се разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри. В програмата са включени произведения от композиторите В. А. Моцарт, Х. Уайт, Е. Григ, Й. Брамс, Джон Уилямс, Петко Стайнов, П. Христосков. Автори и участници: Трио „Дивертименто“ в състав: Грациела Панайотова- цигулар, София Радилова- виолончелист, Младен Тасков- автор на аранжиментите и пианист Даниела Йорданова- водещ Елза Лалева- режисьор Билети на касата на зала „Оборище 5“. Цени на билетите: деца 10 лв./възрастни 12 лв.